Anatomia

ANATOMIA -TUOLI  

Tunne ajattomasta muotoilusta

Vaikka keihäänkärkituotteeksemme valitsemamme, Ahti Kotikosken suunnittelema, designpalkittu lasikuituinen Anatomia -tuoli syntyi yli 40 -vuotta sitten sopii se edelleen niin julkisiin tiloihin kuin yksityiskoteihinkin, sisä- ja ulkokäyttöön, yksittäiseksi katseenvangitsijaksi taikka ryhmään.  Anatomia -tuoli on siksi yksi ajattoman designin taidonnäyte ja kilpailuvoittonsa vuoksi osa suomalaisen muotoilun historiaa. Anatomia -tuolissa on nimensä mukaan erinomaisen mukava istua. Tuotteen alkuperän todistamiseksi on uustuotantotuoleihin pohjaan laminoitu suunnittelijan signeeraus ja numerokoodi. Tuolia saa useissa väreissä, nahkaverhoilulla sekä ilman.Anatomia -tuoli valmistetaan Suomessa Arteknon tehtaalla. Merkkinä suomalaisesta designista on Suomalaisen työn liitto myöntänyt Anatomia-tuolille Design from Finland -merkin kesäkuussa 2013.

Tuoli -68

Vuonna 1968 Asko Osakeyhtiö täytti 50-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yhtiö päätti julistaa nuorille muotoilijoille ”Tuoli -68″ suunnittelukilpailun, jonka tarkoituksena oli löytää yhtiön valmistukseen ja kansainväliseen markkinointiin sopivia yleiskäytännöllisiä istuinhuonekaluja tai istuinsarjoja. Kilpailujuryssä istuivat mm. seuraavat henkilöt:

taiteilija Tapio WirkkalaSIO:n edustajina sisustusarkkitehdit Lilli Kolmijoki-Halonen ja Lasse Ollinkari,SAFA:n edustajana arkkitehti Juhani Pallasmaa, kutsuttuina ulkomaisina asiantuntijoina professoriArne Jacobsen ja taiteilija Robin Day.

Kilpailuehdotuksia jätettiin yhteensä 66 kpl. Heidän joukossaan mm. sisustusarkkitehdit Ilmari Tapiovaara ja Eero Aarnio.

Palkintolautakunta päätti samanarvoisina ehdotuksina palkita 2. palkinnolla Ahti Kotikosken suunnitteleman ”Anatomia” –tuolin ja Simo Heikkilän ja Yrjö Viherheimon yhdessä suunnitteleman ”Reikärauta” –tuolin. Ensimmäistä palkintoa ei jaettu.

Arvostelulautakunta lausui Anatomiasta mm. seuraavaa:

Nuori muotoilija on mallia luodessaan tutkinut tuolin anatomiaa itseään ja ystäviään koekaniineina käyttäen. Näin kehittyi istuinominaisuuksiltaan erinomainen tuoli, joka rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti tekniikan sanelemien vaatimusten johdosta lähestyy eräitä yleismaailmallisia virtauksia.

Anatomia-tuoli ilman verhoilua           1.100 euroa

Anatomia-tuoli nahkaverhoilulla        1.850 euroa

Tilaa omasi jo tänään lähettämällä meille viestiä  info (at) profeeldesign.fi